1 Temmuz 2008 Salı

KALP KRİZİ



Sıcaklar kalp krizini tetikliyor
Yazın gelmesiyle birlikte, uzmanlar, sıcak havaların kalp krizini tetiklediğini, özellikle kalp rahatsızılğı bulunan kişilerin tedbirli olmalarını tavsiye ediyor.

Kronik hastalıkları olanların yaz aylarında tedbiri elden bırakmaması gerekiyor. Bunların başında ise kalp hastaları geliyor.

Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Mustafa Ahsen, sıcak havalarda kalp krizi riskinin arttığına dikkat çekiyor.

Sıcakla birlikte artan nemin vücut ısısını da yükselttiğini belirten Ahsen, "Vücut ısısı artınca dolayısıyla vücut da bu nem ve sıcaklık artışına karşı kendisini korumaya çalışıyor. Kalp hastalarının sıcaklara karşı dikkatli olması gerekiyor. Sıcak artınca iç organlardaki kan çekilerek deri altındaki damarlara toplanıyor. Kaslarda ve iç organlarda kan miktarı azalıyor ve kan basıncı düşüyor. Bu durumda kişi halsizlik ve bitkinlik hisseder. Bedensel fonksiyon bozuklukları da ortaya çıkar." dedi.

Özellikle yaz aylarında kaslardaki yorgunluk belirtileri veya kalp ritmindeki hızlanmanın, damarlardaki genişlemenin sonucu olarak ortaya çıktığını anlatan Dr. Ahsen, sıcak havanın etkisiyle dolaşım sisteminin hızlandığını, bu nedenle kanı sıvılaştırıcı veya idrar söktürücü ilaç kullanan organik kalp hastalarının, özellikle yaz aylarında bir hekime başvurarak kullandıkları ilaçların dozlarını yeniden ayarlamaları gerektiğini kaydetti.

KALP HASTALARI MORALLERİNİ BOZMASIN

Güneş ışınlarının yeryüzüne en dik açıyla geldiği saatlerde kalp hastaları, yaşlılar ve çocukların gerekmedikçe dışarı çıkmamalarını tavsiye eden Dr. Ahsen; "Aşırı sıcaklar, damarlarda genişleme, vücutta sıvı ve elektrolitkaybına neden oluyor. Bu nedenle sıcak havalarda su tüketimi, beslenmeve kişisel hijyene dikkat etmek gerekir. Yaz aylarında genellikle yağlı besinlerden ve kırmızı et tüketimini sınırlandırılmalı. Bunların yerine sindirimi daha kolay olan sebze ağırlıklı gıdalarla beslenmek, vücudun doğal dengesi açısından daha yararlı olacaktır." diye konuştu.

Ahsen, "Aşırı sıcak ve güneş gerekli tedbir alınmadığı takdirde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Çocuklar, yaşlılar, kalp ve akciğer hastaları ile değişik deri hastalıkları olan kişiler, sıcaktan korunarak güneşin dik geldiği saatlerde güneşlenmemeli. ıÜüKalp hastaları sıcak havaların neden olduğu bitkinlik ve moral bozukluğu durumları nedeniyle diyetlerini bozuyorlar. Özellikle yaşlı, kalp veya tansiyon rahatsızlığı bulunan kişilerin gündüz saatlerinde mecbur kalmadıkça açık alanlarda bulunmamaları, perhiz ve ilaçlarını düzenli kullanmaya özen göstermeleri gerekiyor" şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok: