17 Temmuz 2008 Perşembe

ÖLÜDENİZ



Ölüdeniz, Muğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı bir beldedir. Ölüdeniz kumsalı yüzde seksen iki oyla 2006 yılında dünyanın en güzel kumsalı seçilmiştir.

Belde, turizm açısından oldukça gelişmiştir. Likyalılarda ışık ve güneş diyarı, Ortaçağ'da "Uzak Diyar" olarak tanınır, Anadolu'nun güneybatısında yer alan Teke Yarımadası'da bulunur. Türkiye'de bulunan deniz kulağı (lagün) oluşumlarından biridir.

Ölüdeniz, adı gibi durgun bir göl niteliğindedir. En fırtınalı günlerde Belceğiz kıyıları dalgalarla boğuşurken, Ölüdeniz'de sadece çırpıntılar meydana gelir.

Ancak durgun gibi gözüken Ölüdeniz, gözle görünmeyen üç nedenle kendini hemen her gün yenilemektedir. Bunlardan ilki, Ölüdeniz'de mevcut yoğun kaynak suyu çıkışları, dipte içeriden açıkdenize doğru bir akıntı yaratmaktadır. İkincisi, bu kaynak sularının yarattığı tuz farkından dolayı açıkdenizden içeriye ve dışarıya devamlı bir sirkülasyon oluşmasıdır. Üçüncüsü ise gel-git etkisi ile iki-üç günde bir deniz ortalama yarım metre yükselir ve alçalır. Bu da büyük miktarda deniz suyu giriş ve çıkışı sağlamaktadır.

Görülmeye değer yerler

1500 m. yukarıdan Ölüdeniz
Kelebek Vadisi
8 Şubat 1995'de 1. derecede doğal SİT ilan edilen ve her türlü yapılaşmaya kapatılan kayalık ve çamlık vadide milyarlarca kelebeğin kayalarda, ağaçların gövdelerinde ve yapraklarında bulunup etrafı sarmasından dolayı bu ismi almıştır.[2]

Vadiye ulaşım Ölüdeniz'den dolmuşlarla veya Ölüdeniz'deki sahilden kalkan teknelerle sağlanır. Kelebekler vadisi kumsalında konaklama tesisi yoktur. Çadır kurularak ya da üzeri çalı ve yapraklarla kaplı çardaklarda, ağaç dalları arasına kurulmuş teraslarda konaklanmak mümkündür.


Gemile Adası
Ölüdeniz beldesinde batısında ve takriben 7 km. uzağındadır. Adada M.S. 5-13. yüzyıllarda yapıldığı anlaşılan Bizans ve Roma devirlerine ait ev, depo, sarnıç ve kilise kalıntıları bulunmaktadır. Gemile Adası, koruması gerekli tarihi değerlerden biridir.


Fethiye
Antik çağda "Telmessos", yakın çağda "Meğri", 1934'den itibaren Fethiye adını alan ilçe Roma-Bizans devirlerinden kalma lahitler, ünlü Aminthas tapınak mezarı ve müze turistlerin ilgisini çeken mekânlardır. Fethiye halk pazarı da son zamanlarda ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olmaya başlamıştır.


Ölüdeniz'de günübirlik deniz turları
Fethiye sahilinde ve Ölüdeniz sahilinde bulunan teknelerle yapılan gezilerde Aya Nikola Adası, Gemile Koyu, Karacaören, 12 adalar ve Göcek'i gezmek mümkündür.

1 yorum:

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Mersin/Erdemli Sabahından Günaydın Hayırlı Günler Sağlıklı Neşeli ve Bereketli Güzel Bir Hafta Sonu Tatili geçirmenizi Dilerim.Sevgiyle Saygıyla vede Sağlıkla Mutlu Kalın Allaha Emanet Olun.
İnsan Tatilde Olunca eline PC dahi almak istemiyor ama siz değerli kardeşlerime dostlarıma arkadaşlarıma arada sırada da olsa birer şiir göndereyim dedim kendi kendime.

TATİL ve SEN

Saymakla bitmedi sene, ay, gün ve an
Sonrası meçhul ayrılırken limandan
Bir acayip gürültü ve son süratle
Rüzgara karşı tırmanırken göklere
Ufuklar karanlık serinlerken akşam
Kutup manzara kuşbakışı uçaktan
İniş ani geldi mürettebat sakin
Kayboldum içinde değişen saatin
Sonunda geldi o beklediğim zaman
Nihayet kavuşturdu beni yaradan

Gerçek karşımda uyanırken rüyadan
Tanıdım seni geçmiş hoş hatırandan
Yağmurun özlemiyle sakindi çevre
Gün yüzünün etrafında çerçeve
Sünger gibi çekerken tenin güneşi
Kulaklarında nağme denizin sesi
Bazen sıcak hava oldun bazen rüzgar
Eylül sonunda dökülürken yapraklar
Ve geldiğin yerlere dönme özlemi
Yaz hülyasında hayal ederken seni
Bırak gençliğin geri gelsin sahilden
Her saniyesi ömre bedel tatilden.

Alıntı:Zihni Özselman Kanada - 24.08.2007
http://www.siirdefteri.com/?sayfa=siir&siir_id=38061

Şükrü Yılmaz
Antakya-Hatay

http://www.sukruyilmaz.net
http://www.sukruyilmaz.net/blog

Arkadaşlar Yorum ekleme bölümünden Yorum Gönderilemiyor Bütün blogcularda aynı sorun var blogcu.com'a Bildirdim haberiniz olsun