16 Haziran 2008 Pazartesi

LAPTOP KULANICILARI DİKKAT!

Dizüstü bilgisayar kullanımı masa bilgisayarlarına göre daha çok kas-iskelet sistemi hastalıklarına neden oluyor. Klavye ve ekranın birbirine çok yakın olması düzgün biçimde oturulmasını zorlaştırıyor. Dizüstü bilgisayar kullananlarda bazı rahatsızlıklar masa üstü bilgisayarı tercih edenlere göre daha sık görülüyor.Dizüstü bilgisayarın klavyesi dar olduğu için ön koldan parmaklara uzanan bağlar aşırı gerilir. Sürekli kullanımda el bileğinde iltihaba (De-Quervain tenovaginit) neden oluyor. El bileğinin dış tarafı uzun süre bükülü kaldığı için yüzük ve küçük parmaklara giden sinirlerde sıkışma ve buna bağlı uyuşmalar (yoGunyon kanal sendromu) gelişiyor. Klavye ve ekran birlikte olduğundan sırt, boyun kaslarında zorlanma ve ağrı, kamburluk gibi duruş bozuklukları yapıyor.
Klavye kullanırken el bileğinin aşağı ya da yukarıya kıvrılmasıyla sinir sıkışıyor. El bileği kanalı sendromuna, bu da parmaklarda uyuşma ve ağrıya neden oluyor.
Gözlerin ekrana yaklaşmasıyla gözde bozukluklar meydana geliyor.
Ekranı göz hizasına getirip kullananlar, bilekleri düz tutup korumak isterken dirsekleri aşırı bükülü durumda kalıyor. Dirsekte sinir sıkışıyor, parmaklarda uyuşmalar olabiliyor. Taşınırken omuz ve boyun kasları kasıldığından baş ağrısı yapabiliyor.

Hiç yorum yok: