21 Haziran 2008 Cumartesi

YÜZME HAVUZLERINA DİKKAT


Yüzme havuzlarının bazı hastalıkların bulaşmasının önlenmesi açısından belirli standartlara sahip olması gerekiyor..
Havuz sularında 24 saatlik aktif klor kontrolleri yapılarak, havuzun yakınındaki bir pano üzerinde belirtilmesi gerekiyor.
Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, sıcak havalarda serinlemek amacıyla girilen havuz sularından bulaşması muhtemel hastalıkların önlenmesi için alınması gereken tedbirlerle ilgili uyarılarda bulundu.
Yaz aylarında mevsim sıcaklıklarına bağlı olarak mikrop, virüs ve bakterilerin çoğalmasının bazı rahatsızlıklara sebep olduğunu belirten Ertek, yüzme havuzlarının sahip olması gereken standartları anlattı: Havuz sularında 24 saatlik aktif klor kontrolleri yapılmalı ve buhavuzun yakınındaki bir pano üzerinde belirtilmeli. Havuz sularının haftada veya 15 günde bir bakteriyolojik kontrolleri yapılıp, bu rapor havuz çevresindeki görünür bir yere asılmalı.
İkaz levhaları görünür yerlere konulmalı.
Havuz giriş yerlerine 10-15 santimetre derinliğinde ayakdezenfeksiyonunu sağlayacak yıkama havuzları konulmalı.
Havuz suyunun devamlı temizliğini sağlayan filtrasyon ve klorlama tesisi bulunmalı.
Havuz çevresi ve güneşleme alanlarında kaymayı önleyici zemin düzenlemesi olmalı.
Havuzun çevresindeki tuvalet, lavabo, pisuvar ve duş gibi yerler aktifklor içeren dezenfektan maddelerle her gün periyodik olarak dezenfekte edilmeli.
Havuz içine klor haricinde renk verici veya berraklaştırıcı hiçbir madde atılmamalı. Mustafa Ertek, havuza girmeden önce duş alınması gerektiğini, ayak dezenfeksiyonunun yapılmasının önemine değinerek, cilt hastalığı olanların havuza girmelerinin önlenmesi gerektiğini belirtti

Hiç yorum yok: