16 Haziran 2008 Pazartesi

Michelangelo Hotel


1500 yılında Portekizli denizci Pedro Alvares Cabral tarafından keşfedilen Brezilya, önce bir Portekiz kolonisi iken 1822 yılında bağımsızlık ilanından sonra Brezilya İmparatorluğu ve 1889 yılında başkanlık sistemiyle yönetilen Brezilya Federe Cumhuriyeti şekline dönüştü.

Genel Bilgiler
Resmi dili Portekizce olan Brezilya’da başkan, milletvekilleri, senatörler, valiler, belediye başkanları, eyalet ve şehir meclisleri üyeleri dört senede bir yapılan seçimlerle belirlenir. 110 milyon seçmenin katıldığı 2002 yılı seçimlerinde tüm bölgelerde elektronik seçim sandıkları kullanılmıştır.

1 milyonun üzerinde nüfuslu on üç şehri olan Brezilya’nın en büyük şehirleri São Paulo (10 milyon) ve Rio de Janeiro’dur (5,6 milyon).
Kişi başına gelirin 3,060 dolar oldugu nüfusunun %81’i Katolik, %18’i Protestan, %1’i ise Müslüman ve Musevidir. Katoliklerden 20 milyon kadarı aynı zamanda Afrika kökenli dinlerin ayinlerine de gitmektedirler.

Brezilya’da 8 senelik zorunlu eğitim devlet okulları tarafından ve ücretsiz sağlanmaktadır. Buna rağmen ilk ve orta eğitim kadar yüksek eğitimde de devlet okullarının yanı sıra özel okullar da etkinlik göstermektedirler.
Beş kez dünya şampiyonu olduğu futbolun yanı sıra voleybol, basketbol, tenis, yüzme, plaj voleybolu, sörf, otomobil yarışları ve yelkencilik Brezilya’nın dünya çapında başarılar elde ettiği spor dallarıdır.

Ülke Verileri


Yüzölçümü: 8.514.876,599 km2

Nüfus: 172.600.000 GSMH: 528,5 Milyar US$
Kişi başına milli gelir: 3.060 US$ Dış borç: 223,86 Milyar US$
İhracat: 70,8 Milyar US$ İthalat: 76,1 Milyar US$

BREZİKYA TURLARI
Brezilya turunda 3 şehiri gezeceğiz. Bunlar Sao Paulo, Rio De Janeiro ve Salvador'dur. Türkiye'den Brezilya'ya uçak ile gidiş 15 dakika sürmektedir. Brezilya'daki para birimi Real'dir.

RİO DE JENERİO

Kurtarıcı İsa Heykeli ( Corcovado ): Corcovada sözcüğü "Kambur" anlamına gelmektedir. Dağın şeklinin bir kamburu andırmasından dolayı bu isim konulmuştur. Mükemmel bir Rio De Janeiro manzarasının dışında, bütün Brezilya fotoğraflarında gördüğünüz kollarını açmış Brezilya'yı seyreden Kurtarıcı İsa heykelini de yakından görme fırsatını Brezilya ziyaretinizde kaçırmayın.

Tijuca Ormanı: Brezilya merkezinde orman olmasına rağmen ya da ormanın ortasına merkez kurulmasına rağmen tropikal bir görüntüsünü kaybetmemiş bir alandır.

Kumsalları: Dünyaca ünlü plajları Brezilya'ya apayrı bir ün katmaktadır. "Ipenama" , "Leblon" , "Barra" ve "Tijuca" kumsallarında "Copacabana" , "Ipenama" Brezilya'da bulunan plajlardan sadece bir kaçıdır. Brezilya upuzun kumsalları ile sizi büyüleyecektir, fakat çok yoğun bir kalabalık yaşanan bu kumsallarda yer bulamama gibi bir problemle karşılaşabilirsiniz. Ancak kendinize bir yer bulduktan sonra, kumların üzerinde güneşlebilir, denizin keyfini çıkarabilirsiniz ya da sahillerde yapılan futbol maçlarını izleyabilir ve eğer kendinize güveniyorsanız, bir futbol maçı yaparak oldukça eğlenceli dakikalar yaşayabilirsiniz.

SALVADOR

Ülkenin kuzey doğusunda yer alan şehir "Alt Şehir" ve "Üst Şehir" adı ile iki kısma ayrılmıştır. Alt kısımda daha çok yöresel keyifler yaşanırken, üst kısım ise binalar müzeler ve kiliselerle çevrili modern yapı örneği sergilenmektedir.

SAO PAULO

São Paulo, Brezilya'nın güneydoğusunda işlek bir liman olan Santos'tan 48 km uzakta, Serra do Mar tepeleri üzerinde kuruludur. Santos'a elektrikli tren hattı ve otoyolla bağlanmıştır. Bu tepelerden doğan Tietê Irmağı kentin hemen doğusundan geçer. São Paulo bir dizi küçük kasabaya ve geniş tarım alanlarıyla otlaklara tapeden bakar. Rio de Janeiro, São Paulo'nun 355 km kuzeydoğusunda yer alır.São Paulo 1554'te Portekizli papazlarca bir Yerli yerleşim merkezi olarak kuruldu. Yerleşim yeri üç patikanın kesiştiği 800 metre yükseklikte bir tepedeydi. Kahve plantasyonlarının bölgenin başlıca zenginlik kaynağı haline geldiği 19. yüzyılda São Paulo gelişmeye başladı. Kısa süre sonra da bir sanayi, ticaret ve bankacılık merkezine dönüştü. Kent ve çevresinde İtalya, Portekiz, İspanya, Almanya ve Japonya'dan pek çok göçmen geldi. Portekizce konuşulan São Paulo'da halkın büyük bölümü Katolik'tir.Dokumacılık ürünleri, mekanik ve elektrikli gereçler, mobilya, gıda maddeleri ve ilaçtan Brezilya sanayi ürünlerinin üçte biri São Paulo'da üretilir. Kentin yakınlarındaki Cubatão'da Brezilya'nın en büyük petrol rafinerisi bulunur. São Paulo bölgesinde kahvenin yanı sıra şekerkamışı, pamuk, mısır, pirinç, fasulye ve meyve yetiştirilir. Sığır yetiştiriliciliği de yaygınlaşmaktadır. Kentte çok sayıda okul ve kütüphane bulunur. Yılanlar ve yılan sokmaları üzerinde araştırmalarıyla ünlü Butanta Enstitüsü de São Paulo'dadır.São Paulo'nun 19. yüzyıldan bu yana sürekli büyümesi gecekondulaşmayı da beraberinde getirdi. Milyonlarca insan kentin çevresinde, sağlıksız barınaklarda yaşamaya başladı. Çevre kirliliği ciddi boyutlara ulaştı. Kent içi ulaşım önemli bir sorum oldu. Durmadan yeni yolların yapıldığı ve gökdelenlerin yükseldiği São Paulo, "Güney Amerika'nın Chicago'su" olarak nitenlendirilir.
RIO KARNAVALI

Rio ismi karnavalın yapıldığı şehir olan Brezilya’nın en büyün şehirlerinden biri olan Rio De Janeiro’dan alıyor ismini. Sambasıyla, plajlarıyla, güzel kızlarıyla ve hani şu Corcovado dağının tepesindeki ünlü 38m’lik dev İsa heykeliyle ünlü olan şehir burası. Sao Paolo’dan sonra Brezilya’nın ikinci büyük şehri ve yaklaşık 6 milyonluk nüfusa sahip. Rio Karnavalı ise genellikle Şubat ayına rastlayan, 4 gün boyunca süren bir sınırsız eğlence etkinliği. Karnaval boyunca dünyanın dört bir yanından eğlenmeye meraklı binlerce kişi Rio’ya akın ediyor. Öyle ki ortalama 3 bin - 5 bin arası yarışmacının katıldığı yarışmayı canlı izlemek için sadece Karnaval alanına 150 bin kişi geliyor. Bu sayıya TV başındaki izleyicileri de eklersek ortaya çıkan rakam gerçekten de inanılmaz oluyor. Şubat dedik ama Brezilya’nın Güney Yarım Küre’de olduğunu hesaba katarsak Şubat ayının en sıcak ay olduğunu görürüz.
Karnaval tarihi Paskalya’ya göre değişiyor. Paskalya tarihi her yıl değiştiğinden karnaval tarihi de değişiyor; her yıl Paskalya’dan 7 hafta önce düzenleniyor. Geleneksel olarak Cumartesi, Pazar, Pazartesi ve Salı günleri yapılıyor. Bu dört günün iki günü 14 samba okulunun yarışmasıyla geçiyor ve festival alanı rengarenk görüntülere sahne alıyor.
Rio’da düzenlenen karnaval kayıtlarına ilk olarak 1723 yılında rastlanmış. O zamanlar Portekiz adalarından Brezilya’ya göçenler Entrudo isimli bir eğlence getirmişler Brezilya’ya. Amaç bir yerde meydanda toplanan insanların birbirlerine su ve kireç tozu atarak eğlenmeleriymiş. Daha sonra 19.yy ortalarında yine bir Portekizli olan José Nogueira de Azevedo Pazartesi günleri arkadaşlarını toplayıp caddelerde davul, tef gibi aletler çalarak eğlenceler düzenlemeye başlamış, buna da Zé Pereira ismini vermişler. 1885 yılında ise Grandes Sociedades isimli yeni bir karnaval yapılmış ve imparator da dahil 80 kişilik aristokrat grubu da bu eğlenceye katılmış. Değişik kostümler ve maskeler takan grup çiçeklerle ve müzik eşliğinde sokaklarda yürümüş. Ardından 1870 yılında Cordão Carnavalesco isimli bugünküne daha yakın bir karnaval yapılmış. Bunda kral, kraliçe, cadı, köylü ve cadı kostümleri gibi kıyafetler giyen insanlar büründükleri karakterler gibi performanslar sunarak karnavala renk katılmasını sağlamışlar. Daha sonra sponsorluklar, orkestralar ve koroların da katılımı sayesinde eğlence giderek büyümüş ve bugünkü Rio Karnavalı böylece oluşmuş. 2. Dünya Savaşı esnasında her ne kadar festival yapılmasa da savaşın sonlanmasıyla birlikte tekrar festival başlamış ve içine yarışma da katılarak bildiğimiz Rio ortaya çıkmış.
Bu Brezilyalılar da ne ilginç insanlar diyeceksin sanki. Sokaklara dökül, saatlerce ağır kostümler altında dans et, çığlık çığlığa bağır! Birçoğumuz diyecek ki bu ne büyük işkence. Ama gel gör ki samba ruhu bu, insanın kanı kaynıyor; TV başında izlerken bile canı ortalığa çıkıp deli gibi dans etmek istiyor. Bir de oradaki atmosferi düşün. Sokaklar cıvıl cıvıl, bütün caddeler gökkuşağı gibi, her yerden farklı bir müzik yükseliyor. Vallahi şundan eminim sen de orada olsan yerinde duramaz sabaha kadar dans ederdin!
Fakat bu samba başka samba. Eğlenme amacının dışında bir amacı daha var: yarışmak. Karnavalda gördüğün figürler, dekorlar ve kostümler hepsi eğlenmenin dışında yarışmada en iyi samba okulu olabilmek amacına da hizmet ediyor. Karnavala katılan yarışmacılar 14 okul içinde en iyisi olabilmek için bütün enerjilerini harcarlar. Rio de Janeiro’da birçok samba okulu vardır. Bunlar samba öğretmezler, sadece samba severlerin oluşturduğu topluluklardır. Belirli aralıklarla toplanıp dans geceleri düzenlerler ve üyeler birbirleriyle kaynaşmayı amaçlarlar. Rio Karnavalı’na 3 bin – 5 bin arası üyeyle katıldıklarını hesaba kattığımızda bunların ne denli büyük topluluklar olduğunu da anlarız.
Karnavalın iki gününde 14 samba okulu geçişe katılır. Gruplar ikiye ayrılır ve bir günde 7 grup Sambodrome’da geçiş yapar. Akşam 9’da başlayan geçişler sabah 6, 7’ye kadar devam edebilir. Bir gurubun geçişi ortalama 70 dakika sürer. Okullar bir konu seçerler ve kostümleriyle, müzikleriyle, dekorlarıyla ve figürleriyle bu konuyu yansıtırlar. Bunu en iyi yapan grup jüri değerlendirmesi sonucu birinci olur. Birinci olan okul para ödülünün sahibi olur ve en iyi samba okulu unvanı alır. İşte bir samba festivali de böyle sonuçlanır, doyumsuz eğlenceye, renkli görüntülere ve uykusuz gecelere bir sonraki yıl tekrar yaşanmak üzere veda edilir.

2014 yılına kadar Rio Karnavalı takvimi:
2008 › 2, 3, 4, 5 Şubat
2009 › 21, 22, 23, 24 Şubat
2010 › 13, 14, 15, 16 Şubat
2011 › 5, 6, 7, 8 Mart
2012 › 18, 19, 20, 21 Şubat
2013 › 9, 10, 11, 12 Şubat
2014 › 1, 2, 3, 4 Mart

http://www.brezilya.web.tr/images/samba-3.jpg

Hiç yorum yok: